Παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA), με υπερηχογραφική παρακολούθηση

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (Fine Needle Aspiration ή αλλιώς FNA) είναι η διαδικασία κατά την οποία συλλέγουμε υγρό ή κύτταρα από έναν όγκο ή μια κύστη ή και από άλλη αλλοίωση που έχει εντοπιστεί σε κάποιο όργανο, προκειμένου να εξεταστούν από ειδικό κυτταρολόγο, και να διαπιστωθεί αν είναι καλοήθη ή το αντίθετο, και αν χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Με τη χρήση υπερήχων, που βοηθούν ώστε να απεικονίζονται τα όργανα σε οθόνη, ο ειδικός που πραγματοποιεί τη διαδικασία μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο στο οποίο πρέπει να τοποθετήσει μια πολύ λεπτή βελόνα, προκειμένου να συλλέξει το δείγμα που χρειάζεται να εξεταστεί. Σε περιπτώσεις κύστεων, για παράδειγμα στην περιοχή του μαστού, μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς το υγρό, βοηθώντας στην ανακούφιση της ασθενούς. Στη συνέχεια, το υλικό αποστέλλεται σε ειδικό κυτταρολόγο και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξέτασης, αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις. Αυτές μπορεί να είναι περαιτέρω έλεγχος ή σχεδιασμός της θεραπείας.

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα και υπερηχογραφική παρακολούθηση, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, είναι ακίνδυνη και δεν επιβαρύνει τον εξεταζόμενο με ακτινοβολία, και σύντομη, καθώς συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Επίσης, είναι λιγότερο επεμβατική από άλλες μεθόδους βιοψίας, δεν αφήνει σημάδια, ενώ μπορεί να μη χρειαστεί ούτε τοπική αναισθησία.

Στη “Διαγνωστική Χαλκίδος” πραγματοποιούνται παρακεντήσεις με λεπτή βελόνα (FNA), με υπερηχογραφική καθοδήγηση, σε μαλακά μόρια, θυρεοειδή, καθώς επίσης και σε εστιακές αλλοιώσεις του μαστού. Συνεργάζεται με καταξιωμένους κυτταρολόγους, με σκοπό την αξιόπιστη και ταχεία διάγνωση των υπό εξέταση βλαβών.